Sunnuntaina meillä juhlittiin vähän etukäteen tyttäreni 9-vuotissynttäreitä. Pieni tyttöni on kasvamassa isoksi (snif), nimittäin esittelin hänelle vaikka minkälaisia lasten kakkuja, mutta hän halusi marjaisan kakun. Kakku olikin oikein hyvää, varsinkin itse sankari oli kovin tyytyväinen. Ulkonäkö olisi voinut olla vähän hienompi, minä ja hyytelösokeri ei kertakaikkiaan tulla toimeen. Tällä kertaa myös kerma ja pursotinvälineistö liittyivät Anjan vastaiseen rintamaan, joten silläkään ei paljon pelastettu!<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 559251.jpg

Tämä ohje on todennäköisesti Kodin Kuvalehdestä, Merja Sirviö on sillä joskus voittanut kakkukilpailun. Tämä ohje on suuri, itse pienensin sen 4 munan kakkuun (laitan ainesosan perään käyttämäni määrät).

 

Pohja:

6  munaa   4

3,5  dl  sokeria   2 1/3

1 dl  kuumaa vettä    2/3

200 g  juoksevaa margariinia  130 g

5 dl  vehnäjauhoja   3 1/3

2 tl  leivinjauhetta  1 1/3

 

Täyte:

6  liivatelehteä   4

1 rkl  sitruunamehua    1

1 dl  sokeria   2/3

1 rkl  vaniljasokeria    1

2,5 dl  vadelmia soseena  1,5

2,5 dl  mustikoita  1,5

2 dl  kermaa vaahdotettuna  1 1/3, käytin 20% kermaa

 

Kostutus:

Noin 1,5 dl  Spriteä  1 dl, käytin Sprite Zero

 

Hyytelökuorrutus ja koristelu:

1,5 dl  vadelmahilloa

Mustikoita, vadelmia

2 dl  mehua tai vettä

1 dl  hyytelösokeria

2 dl  kermaa

 

Voitele ja korppujauhota noin 26 cm  (24)  irtopohjavuoka. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Lisää kuuma vesi ja juokseva margariini vähän sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet varovasti sekoittaen. Kaada vuokaan ja paista alaritilällä 175 asteessa tunnin verran (itse paistoin ehkä 40 minuuttia). Kumoa kakku ritilälle ja jäähdytä. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Kostuta osat.

 

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Sekoita marjasoseeseen sokeri ja vaniljasokeri. Kuumenna sitruunamehu. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne mehuun. Lisää mehu marjaseokseen. Vaahdota kerma ja lisää se varovasti marja-liivateseokseen.

 

Nosta alin kakkulevy takaisin leivinpaperitettuun irtopohjavuokaan. Kaada päälle puolet täytteestä. Nosta toinen levy päälle ja lisää loppu täyte. Nosta päälle vielä kolmas levy. Levitä kansilevylle vadelmahillo pitämään marjat paikallaan. Nostele marjoja koristeeksi haluamallasi tavalla.

 

Tästä en sitten ota vastuuta, tämä ei minulla mene koskaan näin hienosti: Kiehauta kattilassa vesi. Lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Kun liemi kiehahtaa, ota pois levyltä ja anna jäähtyä muutaman minuutin ajan (tässä minulla aina alkaa syntyä hirveä kalvo päälle). Lusikoi lientä marjojen päälle. Itse käytin vain murto-osan, jotta marjoihin tuli kaunis pinta. En pidä hyytelösokerin tytinämäisyydestä yhtään…

 

Nosta kakku peitettynä kylmään hyytymään, mielellään vaikka yön yli. Koristele kermavaahdolla.