Tässä oma versioni klassisesta herkusta. On todella hyvää, mutta paistaminen nielee öljyä sen verran, että arkiruoka on tästä kaukana! Huom, salaatti ei ehtinyt kuvaan.

173637.jpg

Silakat:

300 g silakkafileitä

n. 3/4 dl  maitoa

1  muna

2 rkl  sinappia

ripsaus valkopippuria

1-2 rkl  kuivattua tilliä  (tuorekkin tietenkin käy).

Leivittämiseen:

2 dl  ruiskorppujauhoja

1 rkl  suolaa (ei enempää, menee äkkiä liian suolaiseksi)

Huuhtele silakkafileet kylmän, juoksevan veden alla. Valmista marinadi: sekoita muna ja sinappi keskenään, lisää maito ja mausteet. Laita silakat uiskentelemaan marinadiin niin, että fileet ovat auki. Anna maustua 1-3 tuntia.

Sekoita leivitysseos ja kääntele siinä fileet. Paista öljyssä kuumalla pannulla. Seuraile paistumista, jotta pannu ei pääse liian kuivaksi öljystä, mutta lisää öljyä pienissä erissä, jottei sitä myöskään ole liikaa. Kalat paistuvat nopsasti, joten kannattaa aloittaa paistaminen n. 15 min ennen lisäkkeen valmistumista.

Koskenlaskijan kiusaus:

n. 500 g  perunoita

n. 500 g  juureksia (tässä käytin n. 100 g lanttua, 100 g juuriselleriä ja 300 g porkkanaa)

1 iso  sipuli

2 tl  Oivariinia

0,5 - 1 tl  suolaa

2 dl   kevyttä kasvisrasvavalmistetta / ruokakermaa

2 dl  rasvatonta maitoa

100-150 g  Koskenlaskijaa (tai Olympia-juustoa)

Kuori ja suikaloi perunat ja juurekset (ei ihan pieniksi suikaleiksi). Sulata rasva ja kuullota sipulit. Lisää perunat ja juurekset, sekoittele hetkisen. Lisää joukkoon nesteet, suola sekä paloiteltu juusto. Sekoittele kunnes juusto on suurinpiirtein sulanut. Kaada koko homma uunivuokaan . Paista 200 lämmössä n. 1,5 tuntia. Peitä vuoka kannella/foliolla noin puolen tunnin paiston jälkeen.