Muistan, kun äitini teki joskus sämpylöitä, joissa oli kotikaljasta jääneitä maltaita. Ne olivat hyviä! Otin nyt tämän oikein asiakseni ja kokeilin tehdä sämpylöitä. Ohje on mallasvalmistajan sivulta. Tämä oli todella hyvää, lapsetkin söivät monta viipaletta. Varsinkin heille maistui juuston kanssa.
548132.jpg

5 dl  vettä
1 dl  Tuoppi-kaljamaltaita
3 dl  sokeroitua puolukkasurvosta
75 g  hiivaa
2 tl  suolaa
½ dl  siirappia
14 dl  hiivaleipäjauhoja
100 g  margariinia
(1 rkl  pomeranssinkuorta, tätä en laittanut)
Voiteluun: ½ dl vettä ja ½ dl siirappia

Sekoita maltaat veteen ja keitä vartin verran. Jäähdytä kädenlämpöiseksi, lisää hiiva, puolukkasurvos ja mausteet. Alusta jauhot ja lisää voi. Kohota. Leivo kolme leipää. Kohota ja leikkaa ristiviilto kohonneisiin leipiin. Paista 175 asteessa 45 minuuttia (minä en kyllä paistanut kuin puoli tuntia, aika usein paistoajat on todella pitkiä ohjeissa!). Voitele lämpiminä siirappivedellä, tämän unohdin tyystin tehdä.