Liian usein tulee sorruttua kaupan  hernekeittoon. Eilen 'jouduin' puuhastelemaan keittiössä synttrijärjestelyjen takia, ja siinä samalla keitto joutui kuin itsekseen. Tässä on paljon muutakin kuin herneitä,  alunperin ohje oli kasviskeitto, mutta mies sanoi, että laita nyt edes jauhelihaa...

188925.jpg

500 g kuivattuja herneitä

2-3 l  vettä

2 isoa sipulia

4 porkkanaa

1 palsternakka

isohko pala selleriä

2 kasvisliemikuutiota

3 laakerinlehteä

maustepippureita

suolaa

halutessasi meiramia ja timjamia sekä 400 g kevyttä jauhelihaa

Huuhdo herneet ja liota niitä vähintään yön yli. Kuumenna vesi herneineen, kuori vaahto pinnalta ja keittele miedolla lämmöllä. Puhdista ja raasta tällä välin juurekset ja pilko sipuli. Lisää ne keittoon. Tuosta vesimäärästä, se riippuu tykkääkö paksusta vai ohuesta sopasta. Minä tykkään paksusta, ainahan vettä voi lisätä! Mausta keittoa ja hauduta kypsäksi, kaiken kaikkiaan 1,5-2 tuntia. Jos haluat ruskista jossain vaiheessa jauheliha ja lisää joukkoon (ainakin puoli tuntia saa sekin kiehua). Huuhtaise ruskistuspannun vesi myös soppaan.

Tarkasta maku. Lisänä tietenkin ruisleipää ja sinappia!