Pidän kovasti sellaisesta vaaleasta leivästä, jossa todella on suutuntumaa. Olen tehnyt vaikka minkälaisia taikinoita, mutta nyt löytyi todella rouheinen resepti. Rakenne oli juuri sellainen, kuin haluan! Suolapähkinöiden maku ei puske liikaa läpi. Riippuu tietysti suolapähkinöistä, jotkut ovat suolaisempia kuin toiset.

442412.jpg

5 dl  kädenlämpöistä vettä

1 pkt  tuorehiivaa

1 tl  suolaa

2 tl  sokeria

1 dl  leseitä (esim. kuidukas 3-viljan leseseos)

1 dl  pellavansiemeniä

1 dl  auringonkukansiemeniä

1 dl  suolapähkinöitä

0,5 dl  öljyä

noin litra vehnä- tai hiivaleipäjauhoja (laitoin puolet ja puolet)

Liuta hiiva veteen. Sekoita joukkoon muut aineet paitsi jauhot. Lisää jauhot vähitellen ja alusta taikina hyvin (mielellään yleiskoneella viitisen minuuttia!). Peitä leivinliinalla ja kohota puolisen tuntia.

Vaivaa taikina (mielellään sillä koneella...). Leivo sämpylöiksi. Kohota peitettynä. Halutessasi voit vielä voidella sämpylät munalla ja ripottaa siemeniä tai pähkinöitä päälle. Paista 225 asteessa kauniin värisiksi.