Aikomus oli tehdä maustetusta juustoruokakermasta kasvis-juustokeitto, mutta eipä sitä ollutkaan kaapissa. Toivottavasti vielä muistan mitä tähän laitoin... Lihapiirakat ovat nuo sämpylän näköiset keittolautasen vieressä. Paljon kevyempiä ja parempia kuin kaupasta ostetut. Alkuperäinen idea on Pirkka-lehdestä.

150549.jpg

n. 6   perunaa

2-3    porkkanaa

pala   juuriselleriä

pala   lanttua

puolikas paprika (tässä keltainen)

2      sipulia (jos uusia, niin lyökkeineen)

puolikas kesäkurpitsa

vettä

kasvisliemikuutio

2 dl    kevyttä ruokakermaa

n. 100 g tuorejuustoa

suolaa, halutessasi yrttimaustetta

Suikaloi kaikki kasvikset ja laita ne kattilaan kesäkurpitsaa lukuunottamatta. Laita vettä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä liemikuution kanssa n. 5 minuuttia, lisää kesäkurpitsat. Keitä toiset 5 minuuttia ja lisää ruokakerma ja tuorejuusto. Kuumenna ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja yrttimaustetta.

Lihapiirakat:

5 dl   rasvatonta maitoa

n. 35 g hiivaa

1 tl suolaa

75 g  margriinia

n. 13 dl sämpyläjauhoja

Täyte:

2 dl  tummaa riisiä

400 g jauhelihaa

1 sipuli

kasviksia, esim. 1 porkkana tai pussillinen pakastepapuja

suolaa, yrttisuolaa, valkopippuria..

Valmista sämpylätaikina. Kohota. Keitä sillä aikaa riisi. Ruskista jauheliha ja sipulit. Lisää porkkanaraaste tai pavut ja mausta. Sekoita yhteen riisin kanssa. Alusta taikina ja jaa se pieniksi paloiksi (n. 25 kpl). Pyörittele palat pieniksi sämpylöiksi. Kauli sämpylät litteiksi (aika ohuiksi) ja nostele täytettä keskelle. Sulje täyte taikinan sisään nipistämällä reunat tiiviisti kiinni. Nosta pellille saumapuoli alaspäin. Paista 275 lämmössä 7-8 minuuttia. Voitele halutessasi voisulalla paistamisen jälkeen. Väliin tarjottaessa sopii tietysti ketsuppi ja sinappi, sekä esimerkiksi Aamupalajuusto. Tarjoile kevyen keiton kanssa.