Aikomus oli tehdä maustetusta juustoruokakermasta kasvis-juustokeitto, mutta eipä sitä ollutkaan kaapissa. Toivottavasti vielä muistan mitä tähän laitoin... Lihapiirakat ovat nuo sämpylän näköiset keittolautasen vieressä. Paljon kevyempiä ja parempia kuin kaupasta ostetut. Alkuperäinen idea on Pirkka-lehdestä.
n. 6 perunaa
2-3 porkkanaa
pala juuriselleriä
pala lanttua
puolikas paprika (tässä keltainen)
2 sipulia (jos uusia, niin lyökkeineen)
puolikas kesäkurpitsa
vettä
kasvisliemikuutio
2 dl kevyttä ruokakermaa
n. 100 g tuorejuustoa
suolaa, halutessasi yrttimaustetta
Suikaloi kaikki kasvikset ja laita ne kattilaan kesäkurpitsaa lukuunottamatta. Laita vettä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä liemikuution kanssa n. 5 minuuttia, lisää kesäkurpitsat. Keitä toiset 5 minuuttia ja lisää ruokakerma ja tuorejuusto. Kuumenna ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja yrttimaustetta.
Lihapiirakat:
5 dl rasvatonta maitoa
n. 35 g hiivaa
1 tl suolaa
75 g margriinia
n. 13 dl sämpyläjauhoja
Täyte:
2 dl tummaa riisiä
400 g jauhelihaa
1 sipuli
kasviksia, esim. 1 porkkana tai pussillinen pakastepapuja
suolaa, yrttisuolaa, valkopippuria..
Valmista sämpylätaikina. Kohota. Keitä sillä aikaa riisi. Ruskista jauheliha ja sipulit. Lisää porkkanaraaste tai pavut ja mausta. Sekoita yhteen riisin kanssa. Alusta taikina ja jaa se pieniksi paloiksi (n. 25 kpl). Pyörittele palat pieniksi sämpylöiksi. Kauli sämpylät litteiksi (aika ohuiksi) ja nostele täytettä keskelle. Sulje täyte taikinan sisään nipistämällä reunat tiiviisti kiinni. Nosta pellille saumapuoli alaspäin. Paista 275 lämmössä 7-8 minuuttia. Voitele halutessasi voisulalla paistamisen jälkeen. Väliin tarjottaessa sopii tietysti ketsuppi ja sinappi, sekä esimerkiksi Aamupalajuusto. Tarjoile kevyen keiton kanssa.
Kommentit