Kummallinen nimi näillä leivillä! Sain ohjeen työkaveriltani ja on ollut ahkerassa käytössä. Mukava, helposti muuntuva perusohje.

167073.jpg

7,5 dl  vettä

4 dl  neljän viljan hiutaleita

50 g  hiivaa

3 tl  suolaa

12 - 15 dl vehnäjauhoja (itse käytän hiivaleipäjauhoja tai sämpyläjauhoja)

leivinlaudalle kauraleseitä (ei pakollista...)

Lämmitä vesi kädenlämpoiseksi. Sekoita se puurohiutaleisiin. Anna muhia 5-10 minuuttia. Lisää hiiva, suola ja alusta jauhoilla. Kohota kaksinkertaiseksi. Alusta taikinasta ilmat pois. Leivo taikinasta kaksi leipä. Kohota ne ja pistele haarukalla. (Halutessasi voitele ja koristele siemenillä, antavat myös mukavaa makua paahtuessaan uunissa). Alkuperäisen ohjeen mukaan pitäisi paistaa 250 asteessa puoli tuntia, mutta en ole koskaan vielä uskaltanut. Siinä vaiheessa kun leivät ovat jo tummia, olen laskenut lämmön 200. Tulee kivan rapsakka kuori.