Kokeilin tätä Dansukkerin ohjetta ilman mitään aikomusta tehdä joululeipää. Taikinaa tehdessäni kyllä ajattelin, että aika paljon on tuota siirappia. Mies sen sitten sanoi, "Ai, sä oot tehnyt joululeipää". Tämä oli kyllä hyvää!

301806.jpg

2 kpl:

5 dl  vettä

3 dl  ruisrouhetta

1 dl  vehnäleseitä (minulla oli Kuidukas-leseseosta)

50 g  hiivaa

1 dl  siirappia

1 rkl  suolaa

0,5 dl  öljyä

4 dl  ruisjauhoja

n. 6 dl  vehnäjauhoja (laitoin ehkä 5)

Kiehauta vesi ja sekoita joukkoon ruisrouhe, leseet, suola ja öljy. Anna seistä tunnin ajan.

Murenna hiiva "puuron" joukkoon ja sekoita, kunnes liukenee. Sekoita joukkoon siirappi ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhot, vaivaa taikinaa. Kumoa jauhotetulle alustalle ja muotoile kahdeksi pitkäksi leiväksi. Laita ne voideltuihin 1,5 l  leipävuokiin (tai paista ilman vuokia...).

Kohota tunti lämpimässä paikassa peitetynä. Paista 200 asteessa kypsäksi. Alkuperäisen ohjeen mukaan tunti, minä paistoin 40 minuuttia, eikä todellakaan olleet raakoja!