Lapseni tykkäävät hirmuisesti hampurilaisista. Ah sitä onnea, jos mennään Mäkkäriin. Minä ja mies ei kumpikaan erityisesti välitetä valmishamppareista ja ranskalaiset taas on niin rasvaisia, että niitä ei voi ollenkaan syödä. Ranskalaiset olenkin jo pitkään tehnyt itse, mutta nyt tein ensimmäistä kertaa myös hampurilaiset oma tekemistä pihveistä ja sämpylöistä. Muuten voi tietysti käyttää ihan millä ohjeella vaan tehtyjä pihvejä ja sämpylöitä, mutta alla muutama vinkki onnistumiseen. Tuli meinaan hyvää, vaikka itse sanonkin =D

374507.jpg

Pihvit (7 kappaletta):

0,5 dl  ruiskorppujauhoja

1 dl  vettä tai rasvatonta maitoa

200 g kevyttä jauhelihaa

1 muna

1 sipuli silputtuna

1 tl  yrttisuolaa

1 tl  paprikajauhetta

1 tl  oreganoa

1 tl  pizzamaustetta

Turvota korppujauhot nesteessä. Lisää kaikki muut aineet ja vaivaa sekaisin. Taputtele kostein käsin OHUITA pihvejä leivinpaperin päälle pellille. Eli hampparipihvin pitää olla ohut, muuten ei saa haukattua! Paista 225 kauniin värisiksi.

374522.jpg

Hampurilaissämpylät (sain tästä 9 sämpylää ja 2 patonkia):

5 dl  vettä

50 g  hiivaa

2 tl  suolaa

1 rkl  hunajaa (tai sokeria)

3 dl  porkkanaa hienona raasteena

13 - 14 dl  rouheisia sämpyläjauhoja

0,5 dl  juoksevaa margariinia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, hunaja ja porkkanaraaste. Lisää jauhot vähitellen hyvin vaivaten. (Jos käytät yleiskonetta, jätä taikina kohoamaan koneeseen ja vaivaa taikinan kohottua vielä koneella uudellleen). Kohota taikina hyvin. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmat pihalle. Leikkaa taikina isohkoiksi palasiksi. Pyörittele sämpylöitä. Kun laitat ne pellille, taputtele ne mahdollisimman litteiksi. Kohota. Juuri ennen uuniin laittoa voitele sämpylät vedellä ja ripota päälle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.

Sämpylöiden paistamisen jälkeen uuniin voikin tuupata omat ranskalaiset:

1 kg  perunoita tikuiksi pilkottuna

2 rkl öljyä

1-2 tl  suolaa

Sekoita ja laita uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 noin puoli tuntia, tai kunnes ovat kauniin värisiä.

Hampurilaiset kootaan näin: kuumenna etukäteen tehdyt pihvit paistinpannulla. Laita myös halkaistut sämpylänpuolikkaat pannulle lämpiämään. Täytä hampparit ketsupilla, sinapilla, suolakurkkuviipaleilla. Nämä täytteet riittävät meidän muksuille. Kuvassa oma annokseni, jossa myös viipale 5 % Aamupala-juustoa ja raakoja sipulirenkaita.

NAM!!