Tarulle lupasin tehdä speltistä jotakin viikonloppuna. Jokin ihmeellinen ennakkoluulo on pitänyt ostamaani spelttijauhopussia pari kuukautta avaamattomana tuolla kaapissa. Onneksi Taru kyselit, tuli meinaan hyviä sämpylöitä! Ohje on spelttijauhojen valmistajalta, alunperin leiväksi tarkoitettu. Speltti on todella terveellistä, ja siinä on jännä, vähän ehkä pähkinäinen maku. Suosittelen!

247175.jpg

12 kpl:

4 dl  kädenlämpöistä vettä

1 tl  suolaa

1 tl  sokeria

0,5 dl  seesaminsiemeniä

7 dl  Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja

3 dl  vehnäjauhoja (tai Birkkalan ydinspelttiä)

25 g  hiivaa

1 rkl  öljyä

Sekoita suola, sokeri, siemenet, öljy ja hiiva veteen. Alusta jauhot hyvin joukkoon. (Kerrankin muuten jauhomäärä oli just eikä melkein ohjeessa! Todella hyvin leipoutuva taikina.) Kohota kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinasta ilmat pois, ja leivo sämpylöiksi tai leiviksi. Kohota vielä kunnolla ja paista sämpylöitä 225 kunnes ovat kauniin värisiä.