Munakoiso on kumma kasvis. Olen kaksi kertaa ostanut sitä ja molemmilla kerroilla koiso on ollut enemmän tai vähemmän mätä. Tällä kertaa en voinut käyttää sitä yhtään, sisus oli aivan täynnä ruskeaa juovaa. Kysymys kuuluu siis: mistä tunnistaa hyvän munakoison, tietääkö kukaan??

Onneksi kotona on aina kesäkurpitsaa, niin sain sentään mussakanhimoni talttumaan.

1116900.jpg

8 perunaa

1 tl suolaa

Kalkkunakastike:

tilkka öljyä

250 g  kalkkunan jauhelihaa

3 sipulia silputtuna

1 kesäkurpitsa kuutioina

1 paprika paloiteltuna

1 prk  tomaattimurskaa

ainakin 3 tl  yrttisuolaa

1 tl  sokeria

2 tl  valkosipulijauhetta

1 rkl  basilikaa

1 rkl  pizzamaustetta

mustapippurirouhetta

1-2  maustekurkkua paloiteltuna

Valkokastike:

5 dl  rasvatonta maitoa

½ dl  vehnäjauhoja

1 tl  suolaa

n. 2 dl  kevyttä, voimakasta juustoraastetta

Viipaloi kuoritut perunat. Laita ne Oivariinilla voideltuun vuokaan ja sekoita joukkoon 1 tl suolaa. Ruskista kalkkunan jauheliha, lisää sipulit ja kesäkurpitsa- ja paprikapalat. Kääntele jonkun aikaa. Lisää tomaattimurska ja mausteet, hauduta viitisen minuuttia. Lisää viimeiseksi maustekurkkupalat. Kaada seos perunoille. Paista ruokaa uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia.

Tee sillävälin valkokastike: kiehauta jauhot rasvassa paksupohjaisessa teflonkattilassa. Lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Hauduta kastiketta sekoitellen 5 minuuttia. Lisää suola ja pippuri ja jätä kannen alle odottamaan.

Ota vuoka uunista ja ripottele suurin osa juustoraasteesta moussakan päälle. Kaada päällimmäiseksi valkokastike ja ripota loppu juustoraaste vielä pälle. Kypsennä uunissa vielä parikymmentä minuuttia.

Lisäksi sopii salaatti ja vaalea leipä.