Tässä Painonvartijoiden pikajuurella tehtävää ruisleipää. Valmistus on helppoa vaikka juuren tekeytyminen ja kohotus vievätkin aikaa.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

693331.jpg

 

Taikinajuuri:

 

5 dl  vettä

10 g  tuorehiivaa

5 dl  ruisjauhoja

2 dl  ruisrouhetta

 

Taikinaan:

 

40 g  tuorehiivaa

½ rkl  sokeria

1-2 tl  suolaa (laitoin 1, voisi olla vähän enemmän)

6-7 dl  hiivaleipäjauhoja

 

Valmista taikinajuuri: liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää ruisjauhot ja –rouhe. Sekoita. Anna tekeytyä lämpimässä peitettynä 1-2 tuntia välillä sekoittaen.

 

Liuota hiiva, sokeri ja suola juureen. Lisää jauhot hyvin vaivaten kunnes taikina on kimmoisaa. Anna kohota peitettynä tunnin verran.

 

Vaivaa taikina hyvin. Jaa kahteen osaan, muotoile kaksi leipää joko pellille tai leipävuokiin. Kohota vielä puolisen tuntia. Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia.