Tämä on Teresa Välimäen ohje, ja kylläpä tulikin hyvää leipää! Kokeilin tätä myös suolaisen piirakan pohjana, ja hyvin toimi siinäkin.

214412.jpg

2 pyöreää leipää:

5 dl  maitoa

50 g  hiivaa

1 rkl  hunajaa

2 tl  suolaa

0,5 dl  pellavansiemeniä

0,5 dl  seesaminsiemeniä

0,5 dl  auringonkukansiemeniä

1 dl  ruisjauhoja

2 dl  ruisrouhetta  (minulla oli vain vehnärouhetta)

n. 8 dl  vehnäjauhoja (laitoin 4 dl hiivaleipäjauhoja ja loput vehnäjauhoja)

1 dl  öljyä

(voiteluun munaa ja pinnalle siemeniä, itse en tällä kertaa laittanut)

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää hunaja, suola, siemenet ja jauhot. Vaivaa vähän ja lisää öljy. Alusta taikina hyvin. Kohota liinan alla puoli tuntia. Vaivaa taikinaa taas ja jaa se kahteen osaan. Leivo kaksi pyöreää leipää. Nosta leivät pellille ja kohota reilu vartti. (Voitele ja ripota siemenet päälle). Paista 200 asteessa noin 30 min. Minä tein toisesta puolikkaasta piirakan, paistoin yhtä leipää 20 minuuttia.